با توجه به پیشرفت روزافزون تجهیزات در بخشهای مختلف انتخاب بر سر اینکه کدام مورد برای ما مناسب تر است و یا کدام سیستم عملکرد بهتری میتواند داشته باشد نیاز به مطالعه و بررسی دارد. در بخش ساختمان و تجهیزات مربوط به آن تصمیم گیری در مورد اتنخاب سیستم گرمایشی و حرارتی، یکی از مواردی است که نیاز به بررسی دارد. لذا در ادامه برای آشنایی باعملکرد سیستمهای گرمایشی موجود، توضیحاتی را ارائه خواهیم داد:
گرمایش از کف بهتر است یا رادیاتورهای دیواری؟
سیستم گرمایش از کف و چگونگی عملکرد آن
سیتم گرمایش از کف همانطور که از اسم آن مشخص است، به گونهای طراحی و تعبیه شده است که آب گرم به وسیله لولهها و تجهیزاتی که در کف ساختمان و زیر ساختهای آن قرار دارد، موجب گرمای مطلوبی در کف خانه میشود. گرما و حرارت مورد نیاز، توسط پکیج و یا موتورخانه تولید شده و توسط جریان آب به لولههای کف ساختمان منتقل میشود. سیستم گرمایش از کف و جریان آب گرم، موجب گرم شدن کف ساختمان و هوای اطراف آن شده و به سبب گرم کردن هوای سرد، که به دلیل سنگینی، همیشه در پایین قرار میگیرد، موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین گرمای مناسب خانه میشود. اما در مجموع این نوع سیستم گرمایشی، مزایا و معایب خاص خود را دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
مزایا و معایب سیستم گرمایش از کف
مانند هر نوع سازه دیگری این سیستم گرمایشی دارای مزایا و معایبی بطور همزمان میباشد که بسته به نیازها و اولویتهای فردی میتوان سیستم مناسب را انتخاب کرد.
مزایای گرمایش از کف
- گرمای مطلوب و دلچسب
- گرمای یکنواخت در همه نقاط ساختمان
- کاهش مصرف سوخت
- حذف پنلها از داخل خانه
- آزادی بیشتر برای چیدمان دکوراسیون خانه
- استهلاک کمتر
- حذف مشکل سیاه شدن دیوارها
- کاهش هدر رفت گرما
- کاهش مصرف سوخت به سبب پایین تر بودن درجه حرارت آب
- تماس همیشگی با منبع گرما
- عدم کاهش سریع دما در زمان قطع شدن برق
- دارا بودن ضمانت نامه
- افزایش ارتفاع خانه به سبب کاهش تعداد لولهها و عبور نکردن آنها از روی یکدیگر
- عدم خشک شدن هوای خانه و حفظ رطوبت آن
معایب گرمایش از کف
- مدت زمان طولانی برای گرم شدن هوای محیط در ابتدای روشن کردن سیستم گرمایشی(برای جلوگیری از آسیب به کف ساختمان)
- متراژ بالای لوله مصرفی برای ایجاد سیتسم مناسب
- گرمای بیش از حد در زمان معیوب شدن سیستم
سیستم گرمایش رادیاتور و چگونگی عملکرد آن
در این نوع از سیستم گرمایشی آب توسط پکیج و یا موتورخانه گرم شده و با جریان در لولهها به سمت پنلهای رادیاتور که در داخل خانه قرار دارند جریان پیدا کرده و با انتقال گرما به فضای داخلی خانه، آب سرد مجدد به سمت پکیج حرکت میکند. در این میان هرچه پکیج و منبع گرما به فضای خانه نزدیک تر باشد فضای خانه سریعتر گرم شده و اتلاف انرژی کمتری نیز خواهیم داشت. سیستم گرمایشی رادیاتور به سبب مجزا بودن پنلها معمولا گرمای یکنواختی نداشته و انرژی بالاتری برای تامین گرمای خانه مصرف میکنند . که این موارد نکاتی منفی در مورد این سیستم گرمایشی میباشد. در ادامه مزایا و معایب این نوع از سیستمهای گرمایشی را بطور کامل شرح خواهیم داد.
مزایا و معایب سیستم گرمایش رادیاتور
مزایای سیستم گرمایشی رادیاتور
- کم بودن مدت زمان لازم جهت گرم شدن خانه
- نصب و راه اندازی آسان
- قابلیت کنترل و تغییر دما
- امکان نصب رادیاتورها برای خانههای تکمیل شده
- ایمن بودن کل سیستم
معایب سیستم گرمایشی رادیاتور
- عمر نسبتا کوتاه
- اشغال بخشی از فضای خانه توسط پنلهای رادیاتور
- گرمای غیر یکنواخت
- تیرگی و سیاه شدن دیوارها به مرور زمان
- امکان نشتی رادیاتورها
- کاهش راندمان سیستم در متراژهای بالا(بیش از 300 متر)
- امکان خرابی تجهیزات بکار رفته در رادیاتورها
تفاوت قیمت گرمایش از کف و رادیاتور
این دو نوع سیستم گرمایشی شباهتهای بسیاری با یکدیگر داشته و بخشهای مختلف آن کاملا مشابه میباشد که از جمله آنها میتوان به منبع تولید گرما یا همان پکیجهای دیواری و نوع لولههای بکار رفته اشاره کرد. اما وجه تمایز این دو سیستم متراژ لولههای بکار رفته میباشد. بطوری که در گرمایش از کف، تمامیکف ساختمان بایستی لولهها کار گذاشته شوند اما در رادیاتورها فقط مسر پکیج تا پنلها لوله کشی میشود. اما از طرف دیگر در سیستم رادیاتوری هزینه مربوطه صرف خرید رادیاتورها شده و تقریبا هزینه برابری را برای هر دو سیستم رقم میزند.
با توجه به نکات ذکر شده و مقایسه دو نوع سیستم نتیجه میگیریم که گرمایش از کف دارای راندمان و مزایای بهتری میباشد اما در مواردی نیز رادیاتورها مناسب تر از گرمایش از کف میباشند چرا که اگر ساختمان مورد نظر ساخته شده باشد برای راه اندازی یکی از این دو نوع سیستم، رادیاتور مناسب تر میباشد چرا که گرمایش از کف نیاز به تخریب کف ساختمان و صرف هزینهای اضافه جهت بازسازی آن دارد در صورتی که رادیاتورها با لوله کشی روکار و با هزینهای بسیار کمتر قابل اجرا میباشد.